Snel internet abonnement: een Switch of Router kopen?

Als je bezig gaat het aanleggen van een draadloos of bedraad netwerk in je huis dan komt onherroepelijk de vraag of je nu beter een switch of router kunt kopen voorbij. Voordat je daar echter een beslissing over kunt nemen is het belangrijk om te weten wat nu eigenlijk het verschil is tussen een router of switch. Daarna kun je dan beslissen of je nu beter een switch of router kunt kopen. Uiteindelijk heeft alles natuurlijk effect op de snelheid van de internetverbinding. Je zult ook altijd een goede internetverbinding nodig hebben vanuit je provider om in je woning een goede verbinding op te kunnen zetten. Bekijk hier meer informatie over internet abonnementen.

Router of Switch?

Zowel een router als een netwerk switch kun je gebruiken om een internet signaal te verdelen door een huis of kantoor. Het verschil zit hem in de mogelijkheden die beide apparaten bieden. Een switch is namelijk een wezenlijk ander apparaat dan een router: een switch is bijvoorbeeld veel minder geavanceerd dan een router. Als je besluit om met een switch je internet verbinding te gaan verdelen over andere (draadloze) apparaten in je huis dan zul je veel extra werk hebben. Je moet dan namelijk een computer als gateway naar het internet aanwijzen die alle switches in je netwerk vertelt waar de pakketjes met internet verkeer heen gestuurd moeten worden. Ik adviseer je dan ook om geen switch te kopen maar in plaats daarvan je geld te besteden aan een goede router.

Voordeel van router internet

Een router is namelijk in staat om zelfstandig te kijken welke apparaten in je (draadloze) netwerk bepaalde pakketjes informatie nodig hebben. Een router is namelijk uitgerust om zelf als gateway naar het internet te fungeren. Dat blijkt wel uit de routers die providers meeleveren met hun internet aanbiedingen. Je krijgt bijvoorbeeld bij IPB abonnementen van KPN een router meegeleverd. Deze router sluit je aan op je telefoonaansluiting waarna de router, als de internetverbinding goed is, zorgt voor de verdeling in je huis. Op dit soort routers kun je trouwens zowel bedrade apparaten als apparaten voor draadloos internet aansluiten.


Kiezen voor een netwerkswitch

Op de vraag of je nu een router of switch zult kopen is dus een duidelijk antwoord te geven: in de meeste gevallen is het namelijk het verstandigst om een router te kopen. Routers besparen je veel tijd omdat ze veel gemakkelijker in te stellen zijn dan switches. Een switch is dan wel wat goedkoper in de aanschaf, dat prijsverschil weegt niet op tegen het gemak van een router. Wil je weten welke router je het beste kunt kopen? Lees dan een van de andere artikelen op mijn site over routers, wifi versterkers en andere vragen rondom draadloos internet.

Geef een reactie